Programos CORE ORGANIC II ERA-NET tarptautinis projektas „Greiti tyrimo metodai ekologiškų augalininkystės produktų autentiškumui nustatyti“

2012-01-05
Programos CORE ORGANIC II ERA-NET tarptautinis projektas „Greiti tyrimo metodai ekologiškų augalininkystės produktų autentiškumui nustatyti“
Authentic food logo.jpg

Ar tikrai ekologiški?

- Per ateinančius trejus metus Europos mokslininkai tirs specifinių cheminių medžiagų pėdsakus ekologiškuose augalinės kilmės maisto produktuose.

 

AuthenticFood (Ekologiškų maisto produktų autentiškumas)

Neseniai buvo pradėtas vykdyti tarptautinio masto tiriamasis projektas pavadinimu AuthenticFood (Ekologiškų maisto produktų autentiškumas). Šio projekto bazėje Europos mokslininkai atliks bandymus ir toliau suformuos rinkinį daugiausia žadančių analitinių metodų, padėsiančių nustatyti ekologiškų produktų autentiškumą. Projekto tikslas - pateikti patikimas priemones, kurių pagalba vartotojai nesunkiai nustatytų tariamai ekologiškais vadinamus produktus. Glaudžiai bendradarbiaudami, kuriamas priemones vertina 16 partnerių iš 11 Europos šalių, t.y. agronomai, maisto srities mokslininkai, chemikai, inspekcijos bei sertifikavimo institucijų darbuotojai, visi turintys svarios patirties augalinės kilmės maisto produktų autentiškumo nustatymo ir ekologinės žemdirbystės srityse.

 

Ištakos

Per pastarąjį dešimtmetį stebimas nuolatinis ekologiškų produktų rinkos augimas. Lyginant su tradiciniais produktais, ekologiški augalinės kilmės produktai dažniausiai parduodami už aukštesnę kainą. Tačiau ima rastis vis daugiau apgavysčių ir neteisingo produktų ženklinimo atvejų, todėl kyla ir neatidėliotinas poreikis pritaikyti analizės metodus, padėsiančius operatyviai atskirti ekologiškus produktus nuo tradicinių maisto produktų. Taikant tokias priemones sertifikavimo ir inspekcijos institucijos galės užkirsti kelią galimiems pažeidimams, todėl neabejotinai didės ir augančio ekologinės žemdirbystės/ekologiškų produktų sektoriaus patikimumas ES mastu.

 

AuthenticFood projektą finansuoja CORE Organic II per nacionalines institucijas, kurios yra ir FP7 ERA-NET projekto „Europos tarptautinių ekologiškų maisto produktų ir ekologinės žemdirbystės tyrimų koordinavimas“ partneriais (www.coreorganic2.org).

 

Leaflet_AuthenticFood_2012

 

Daugiau informacijos

Projektą koordinuoja profesorius Søren Husted iš Danijos,

Kopenhagos universiteto, Gyvosios gamtos mokslų fakulteto, Žemės ūkio ir ekologijos katedros

shu@life.ku.dk, Tel. +45 35333498

 

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas yra vienas iš AuthenticFood projekto partnerių.