Mėsos vartojimo pokyčių ir jiems įtakos turinčių veiksnių vertinimas

2013-03-28
Mėsos vartojimo pokyčių ir jiems įtakos turinčių veiksnių vertinimas

Viena iš maisto vartojimo krypčių, pastebimų per pastaruosius dešimtmečius daugelyje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, - poslinkis link didesnio mėsos vartojimo. Mėsos vartojimo augimas daro neigiamą poveikį aplinkai ir yra nepalankus žmonių sveikatai. Siekiant pakeisti mėsos vartojimą, būtina analizuoti mėsos ir atskirų jos rūšių vartojimo pokyčius ir nustatyti svarbiausius jiems įtakos turinčius veiksnius. Tyrimo tikslas - išanalizavus mėsos vartojimo pokyčius ir nustačius juos sąlygojančius veiksnius, įvertinti mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių priklausomybę Lietuvoje. Straipsnyje pateikta mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjami mėsos vartojimo pokyčiai įvairiose šalyse ir nustatomi jiems įtaką darantys veiksniai, analizė. Išnagrinėti mėsos vartojimo pokyčiai Lietuvoje 1994-2011 m. ir nustatytos juos nulėmusios pagrindinės priežastys. Įvertintas ryšių tarp mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių stiprumas Lietuvoje 1994-2010 m. laikotarpiu. Tyrime nustatyta, kad disponuojamos pajamos, medianinis amžius, nutukimo lygis, urbanizacijos lygis ir mėsos kainų indeksas yra reikš-mingi veiksniai, pasižymi stipriu arba vidutinio stiprumo ryšiu su mėsos vartojimu Lietuvoje. Stipriausias teigiamas ryšys nustatytas tarp mėsos vartojimo ir disponuojamų pajamų.

Raktiniai žodžiai: jautiena, kiauliena, mėsa, paukštiena, vartojimas.

JEL kodas - Q110.

Eičaitė, O.; Gapšys, A. 2013. Mėsos vartojimo pokyčių ir jiems įtakos turinčių veiksnių vertinimas, Management theory and studies for rural business and infrastructure development =Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai 35(1): 48-55. ISSN 1822-6760 [EBSCO host: Business source complete nuo 2006 (EBSCO sąrašas) Central & Eastern European Academic Source nuo 2006 (EBSCO sąrašas); Ulrich’s; IndexCopernicus].