Inovacijų diegimo Lietuvos ūkininkų ūkiuose motyvai ir barjerai

2013-03-28
Inovacijų diegimo Lietuvos ūkininkų ūkiuose motyvai ir barjerai

Besikeičiančios maisto vartojimo tendencijos plečia rinkos, pateikiančios vartotojui aukštos mitybinės vertės, sveikatą stiprinančius ir natūralius maisto produktus, dalį ir didina inovacijų vaidmenį šiuolaikiniame žemės ūkio raidos etape. Ypač svarbios tampa organizacinės inovacijos, padedančios formuoti naujas lokalias maisto produktų rinkas. Straipsnio tikslas - ištirti inovacijų diegimo motyvus ir barjerus Lietuvos žemės ūkyje bei pateikti pasiūlymus inovacijų politikai formuoti, atsižvelgiant į augančią organizacinių inovacijų, kaip naujo ūkininkavimo sėkmės veiksnio, reikšmę. Straipsnyje pateikiami tyrimo, atlikto 2012 m., rezultatai. Tyrimo metu buvo apklausta 1100 Lietuvos ūkininkų, išsiaiškinti inovacijų diegimo motyvai ir barjerai, įvertintas bendras inovatyvumo lygis šalies žemės ūkyje ir kiek prie to prisideda įvairios mokslo, verslo ir valdžios institucijos. Inovacijų diegimo motyvai ir barjerai skiriasi ūkiuose, įgyvendinančiuose skirtingas konkuravimo strategijas. Inovacijų politikos Lietuvos žemės ūkyje formuotojams rekomenduojama paramos priemones diferencijuoti atsižvelgiant į mažiausių sąnaudų ir diferenciacijos konkuravimo strategijas įgyvendinančių ūkininkų poreikius.

Raktiniai žodžiai: inovacija, inovacijų politika, žemės ūkis, maisto rinka, konkuravimo strategijos.

JEL kodai: R58, R100, R280, R580.

Vidickienė, D.; Melnikienė, R.; Gedminaitė-Raudonė, Ž. 2013. Inovacijų diegimo Lietuvos ūkininkų ūkiuose motyvai ir barjerai, Management theory and studies for rural business and infrastructure development =Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai 35(1): 140-149. ISSN 1822-6760 [EBSCO host: Business source complete nuo 2006 (EBSCO sąrašas) Central & Eastern European Academic Source nuo 2006 (EBSCO sąrašas); Ulrich’s; IndexCopernicus].