Maisto darnaus vartojimo skatinimas

2014-01-06
Maisto darnaus vartojimo skatinimas

Dabartinis maisto vartojimas daugelyje šalių sukelia didelių aplinkosaugos problemų, sudaro grėsmę žmonių sveikatai, stipriai veikia ekonominę ir socialinę plėtrą, todėl negali būti laikomas darniu. Siekiant darnios plėtros, maisto vartojimo pokyčiai yra būtini. Tyrimo tikslas - išanalizavus maisto darnaus vartojimo apibrėžimą ir išnagrinėjus maisto vartojimo kryptis, pateikti pasiūlymus dėl maisto darnaus vartojimo skatinimo Lietuvoje. Straipsnyje, taikant mokslinės literatūros analizę ir apibendrinimą, atliekant vykdytų tyrimų analizę, panaudojant statistinių duomenų analizę, palyginimą ir apibendrinimą, išanalizuotas maisto darnaus vartojimo apibrėžimas, išnagrinėtos maisto vartojimo kryptys ir jas nulėmusios priežastys Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, Europos Sąjungos šalyse ir Lietuvoje, pateikti pasiūlymai dėl politikos instrumentų, siekiant paskatinti maisto darnų vartojimą Lietuvoje.

Raktiniai žodžiai: maisto vartojimas, poveikis aplinkai, visuomenės sveikata, politikos instrumentai.

JEL kodai: Q01, I00.

Eičaitė, O. 2013. Maisto darnaus vartojimo skatinimas, Management theory and studies for rural business and infrastructure development = Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai 35(4): 512-521. (ISSN 1822-6760 (print) / ISSN 2345-0355 (online)) [EBSCO host: Business source complete nuo 2006 (EBSCO sąrašas) Central & Eastern European Academic Source nuo 2006 (EBSCO sąrašas); Ulrich’s; IndexCopernicus].