home   structure    disabled Versija neįgaliesiems  
         
   
Lietuvos socialinių mokslų centro Ekonomikos ir kaimo vystymo institutas
 
  LT  EN                  El. paštas: ekvi@ekvi.lt  
 
 
 
Moksliniai projektai
2020-07-24

Mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos projektas „Maisto švaistymo ir maisto praradimų visoje maisto tiekimo grandinėje lygio ir priežasčių nustatymas bei rekomendacijų parengimas“

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija finansuoja Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto vykdomą mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos (MTTV) projektą, skirtą nustatyti maisto švaistymo ir maisto praradimų Lietuvoje apimtis, rizikas bei veiksnius.

 

Maisto švaistymo ir maisto praradimų problema aktuali visose šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje, ir pastaruoju metu ji tik didėja. Tai sukelia ne tik neigiamų socialinių, ekonominių, bet ir aplinkosauginių pasekmių, didina netvarią  gamybą ir vartojimą. Dėl augančių gamybos ir vartojimo apimčių, didėja šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimas. Lietuvai, iki 2030 m. įsipareigojusiai sumažinti ŠESD išmetimą žemės ūkyje 12,6 proc., būtina atkreipti dėmesį į maisto švaistymo ir maisto praradimų problemą. ES šalys yra nevienodos savo socialiniu ir ekonominiu išsivystymo lygiu, gamybos, vartojimo ir elgsenos modeliais, todėl tiek bendras prarandamo ir iššvaistomo maisto kiekis, tiek maisto praradimo ir iššvaistymo lygis atskirose maisto tiekimo grandinės dalyse labai skiriasi tarp  įvairių šalių. Atsižvelgiant į tai, veiksmai, kurių reikėtų  imtis, siekiant sumažinti maisto praradimą ir švaistymą, taip pat turėtų būti skirtingi Prieš imantis šių veiksmų, būtina įvertinti realią padėtį Lietuvoje, t.y. nustatyti, kiek maisto yra prarandama ir iššvaistoma atskirose maisto tiekimo grandinės dalyse, taip pat turėti mokslines rekomendacijas veiksmų pagrindimui.

 

MTTV projekto tikslui pasiekti bus: nustatytos maisto praradimų ir/ar švaistymo apimtys ir rizikos pirminėje gamyboje, maisto pramonėje, mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje bei viešajame maitinime,  namų ūkiuose. Sudarytas maisto švaistymo ir praradimų Lietuvoje profilis, identifikuojant kiek ir kokiuose sektoriuose (pirminė gamyba, maisto pramonė, prekyba, viešasis maitinimas, namų ūkiai) ši problema labiausiai paplitusi bei pateiktos rekomendacijas kiekvienam sektoriui dėl maisto švaistymo ir maisto praradimų mažinimo, tiek įmonės, ūkio, tiek ir savivaldybės ir valstybės lygmeniu. 

 

 

Projektas vykdomas 2020 m. liepos mėn. – 2021 m. lapkričio mėn.



Publikacijos


Eičaitė, O.; Baležentis, T.; Ribašauskienė, E.; Morkūnas, M.; Melnikienė, R.; Štreimikienė, D. 2022. Measuring self-reported food loss in primary production: Survey-based insights from Central and Eastern Europe. Waste management: Elsevier. ISSN 0956-053X. 143, 15, p. 46–53; DOI: 10.1016/j.wasman.2022.02.015

 

Eičaitė, O.; Baležentis, T.; Ribašauskienė, E.; Morkūnas, M; Melnikienė, R.; Štreimikienė, D. 2022. Food waste in the retail sector: A survey-based evidence from Central and Eastern Europe. Journal of retailing and consumer services : Elsevier Ltd. ISSN 0969-6989. eISSN 1873-1384. 2022, 69, 103116, p. 1–9. DOI: 10.1016/j.jretconser.2022.103116

 



 © Cituojant būtina nurodyti šaltinį ir interneto svetainės adresą

 

Išsamesnės informacijos teirautis:

Projekto vadovas dr. Tomas Baležentis, Tel. (8 5) 262 2085, el. p. tomas.balezentis@laei.lt

Projekto administratorė Erika Ribašauskienė, Tel. (8 5) 261 0758, el. p. erika.ribasauskiene@laei.lt

 




Monografija_Viršelis.png.png.png
Rural Economic Developments and Social Moments.png.png
Structural_change_productivity.jpg.jpg.jpg
B_34658va3p.jpg
derliaus-prognozes4.jpg.jpg.jpg.jpg.jpg.jpg.jpg
Baneris-8.jpg
9B08E3R.jpg.jpg
c9l3L9fBmR.jpg
zedine1.jpg
                 
EKVI  |  A. Vivulskio g. 4A-13, 03220 Vilnius  |  Tel. (8 5) 2614525  |  Faks. (8 5) 2614524  |  El. paštas ekvi@ekvi.lt  |  Įm. kodas 305674949  |  PVM mokėtojo kodas LT100014613615
Valstybės biudžetinė įstaiga. Duomenys kaupiami ir saugomi juridinių asmenų registre, kodas 305674949
  Pagaminta Xserv.lt