home   structure    disabled Versija neįgaliesiems  
         
     
  LT  EN                  El. paštas: laei@laei.lt  
 
 
 
Moksliniai projektai
2020-07-24

Mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos projektas „Maisto švaistymo ir maisto praradimų visoje maisto tiekimo grandinėje lygio ir priežasčių nustatymas bei rekomendacijų parengimas“

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija finansuoja Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto vykdomą mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos (MTTV) projektą, skirtą nustatyti maisto švaistymo ir maisto praradimų Lietuvoje apimtis, rizikas bei veiksnius.

 

Maisto švaistymo ir maisto praradimų problema aktuali visose šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje, ir pastaruoju metu ji tik didėja. Tai sukelia ne tik neigiamų socialinių, ekonominių, bet ir aplinkosauginių pasekmių, didina netvarią  gamybą ir vartojimą. Dėl augančių gamybos ir vartojimo apimčių, didėja šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimas. Lietuvai, iki 2030 m. įsipareigojusiai sumažinti ŠESD išmetimą žemės ūkyje 12,6 proc., būtina atkreipti dėmesį į maisto švaistymo ir maisto praradimų problemą. ES šalys yra nevienodos savo socialiniu ir ekonominiu išsivystymo lygiu, gamybos, vartojimo ir elgsenos modeliais, todėl tiek bendras prarandamo ir iššvaistomo maisto kiekis, tiek maisto praradimo ir iššvaistymo lygis atskirose maisto tiekimo grandinės dalyse labai skiriasi tarp  įvairių šalių. Atsižvelgiant į tai, veiksmai, kurių reikėtų  imtis, siekiant sumažinti maisto praradimą ir švaistymą, taip pat turėtų būti skirtingi Prieš imantis šių veiksmų, būtina įvertinti realią padėtį Lietuvoje, t.y. nustatyti, kiek maisto yra prarandama ir iššvaistoma atskirose maisto tiekimo grandinės dalyse, taip pat turėti mokslines rekomendacijas veiksmų pagrindimui.

 

MTTV projekto tikslui pasiekti bus: nustatytos maisto praradimų ir/ar švaistymo apimtys ir rizikos pirminėje gamyboje, maisto pramonėje, mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje bei viešajame maitinime,  namų ūkiuose. Sudarytas maisto švaistymo ir praradimų Lietuvoje profilis, identifikuojant kiek ir kokiuose sektoriuose (pirminė gamyba, maisto pramonė, prekyba, viešasis maitinimas, namų ūkiai) ši problema labiausiai paplitusi bei pateiktos rekomendacijas kiekvienam sektoriui dėl maisto švaistymo ir maisto praradimų mažinimo, tiek įmonės, ūkio, tiek ir savivaldybės ir valstybės lygmeniu. 

 

 

Projektas vykdomas 2020 m. liepos mėn. – 2021 m. lapkričio mėn.


 © Cituojant būtina nurodyti šaltinį ir interneto svetainės adresą

 

Išsamesnės informacijos teirautis:

Projekto vadovas dr. Tomas Baležentis, Tel. (8 5) 262 2085, el. p. tomas.balezentis@laei.lt

Projekto administratorė Erika Ribašauskienė, Tel. (8 5) 261 0758, el. p. erika.ribasauskiene@laei.lt

 




derlius_2020.jpg
Baneris-8.jpg
Virselis_2019_raudona_lt.png
B_34658va3p.jpg
9B08E3R.jpg
c9l3L9fBmR.jpg
                 
LAEI  |  A. Vivulskio g. 4A-13, 03220 Vilnius  |  Tel. (8 5) 2614525  |  Faks. (8 5) 2614524  |  El. paštas laei@laei.lt  |  Įm. kodas 111952970  |  PVM mokėtojo kodas LT119529716
Valstybės biudžetinė įstaiga. Duomenys kaupiami ir saugomi juridinių asmenų registre, kodas 111952970
  Pagaminta Xserv.lt